Milyen teszteket használok?

GPOP (Golden Profile of Personality) és PXT (ProfileXT) teszteket használok, illetve készítek 360 fokos felméréseket is. Mind a két teszt elemzéséből sikeres vizsgát tettem, és elmondhatom, hogy már a tanulási és gyakorlási folyamat során is nagyon hasznos módszernek találtam őket, akárcsak ügyfeleim, akik azóta is előszeretettel választják az önismeretnek ezt a hatékony és izgalmas útját. Kicsit olyan ez, mint egy gyorsított eljárás az önmegismerés útján. Ezek az izgalmas eszközök sokrétű segítséget nyújthatnak mind az önismeretben, mind az emberismeretben, a személyiség különböző kompetenciáit, preferenciáit megvizsgálva.

Pontosan mire használható a GPOP?

Ez a technika 4+1 különböző dimenzió skálán vizsgálja a személyiség preferenciáit, melyek a következők: energia áramlásának iránya; figyelem iránya; döntéshozatal hogyanja; életszervezés; a stresszre adott reakció típusa. Nagyon hasznos kapaszkodót nyújt önmagunk és mások megismerésében és megértésében, javíthat a kommunikációnkon, igényeink és lehetőségeink kifejezésében, magabiztos fellépésben, empátiában, jobb csapatszervezésben, közös és egyéni munkákban csakúgy, mint visszajelzés adásban.

Hogyan használható a GPOP?

Egyéni teszt: A teszt kitöltése online zajlik, a számodra megfelelő időpontban, kényelmesen és teljes mértékig bizalmasan – válaszaidat senki nem fogja látni, vagy felismerni. A rendszer automatikusan működik, és kapsz egy több oldalas elemzést hozzá. Miután elkészült a teszted, és megvan a több oldalas szöveges értékelés, tartunk egy 90 perces visszajelzést négyszemközt – ami szintén lehet online is. Itt átbeszéljük az eredményeket, felteheted a kérdéseidet, és ha úgy látod, választhatsz fejlesztendő területet is. A kiértékelés átbeszélése nagyon fontos része a tesztnek, bár már a szöveges értékelés is rendkívül részletes. Itt kapsz sok információt nem csak a saját működésedről, de arról is, hogy másokkal hogyan tudhatsz könnyebben kooperálni.

Csapatban: GPOP egy napos tréninget is tartok, ahol az egész csapatodnak, vagy akár különböző részlegek vezetőinek megnézzük a fenti skáláinak jellemzőit. Ez különösen hasznos, ha szeretnétek szorosabb együttműködést a kollégák vagy különböző osztályok között, esetleg kommunikációs nehézségek vannak a szervezeten belül, netán konflikutsos időszakban vannak benne. Megismerhetik önmaguk és egymás preferenciáit és igényeit többek között munkavégzés, visszajelzés, tanulás, megfigyelés, vezetési stílus területén is. A „GPOP nap” nagyban segíti egymás megismerését és megértését, aminek köszönhetően erősödik a képességük egymás támogatására, illetve saját hatékonyabb munkavégzésükre.

 Pontosan mire használható a ProfileXT?

ProfileXT (PXT) olyan kompetenciafelmérés, ami a teljes személyiséget vizsgálja a munka szempontjából, méri a munkakörben szükséges sikerkompetenciákat. Mivel nagyon sokrétű, így több szempontból is használható:

·       önismeret

·       vezetőfejlesztés

·       egyéni fejlesztés/coaching

·       karriertervezés

·       teljesítménymenedzsment

·       kinevezés előtt a leendő vezetőnek és csapatának felmérése boss fit szempontból

·       vezető mellé közvetlen munkatárs hatékony kiválasztása

·       új csapattag kiválasztása – csapatba illeszkedés szempontjából

 

Hogyan használható a PXT?

 

A PXT is egy online kitöltendő teszt, így helyszíntől és időtől függetlenül elérhető, kényelmes és rugalmas. Természetesen ehhez is tartozik egy személyes visszajelzés – ami szintén történhet online is-, amikor 90 percben átbeszéljük a teszt eredményeit, és a fontosabb tudnivalókat, a fejlődési lehetőségeket. Természetesen ekkor lehetőséged van feltenni a kérdéseidet is a saját eredményeiddel kapcsolatban. 

 

Kiválasztás esetén a megbeszélés rugalmasabb időkeretekkel zajlik, hiszen függ a jelentkezők számától, benchmark igénytől, „job fit” és „boss fit” összevetésétől, hogy mennyi időt is vesz ez igénybe. 

 

A módszer segítségével benchmark is meghatározható, aminek a segítségével előre meg tudjuk határozni az elvárások, valamint a leendő kollégák/vezetők segítségével a jelölt optimális kompetenciáit – így később már csak ezt kell összevetni a tényleges jelöltek eredményeivel. A benchmark segítségével kiválasztható az adott munkakörben a legjobb teljesítményt nyújtó munkatárs.

 

A PXT segítségével meghatározható az is, hogy közvetlenül együtt dolgozó munkatársak milyen kompetenciákban tudják kiegészíteni egymást az eredményes együttműködés érdekében, így jelentősen növelhető a hatékony munkavégzés. Emellett segítheti a személyes korlátok tágítását is, megmutathatja, hogy melyik területen van szükség tudatosabb odafigyelésre az elvárt teljesítményhez, valamint karrierváltóknak adhat iránymutatást, hogy milyen irányban lehet praktikus elindulni a saját sikerük útján.

 

Mit jelent a 360 fokos felmérés?

 

A Checkpont (CP) egy olyan 360 fokos felmérés, ami egyetlen emberről szól, de nem csak ő tölti ki. A felmérést kitölti az értékelt személy felettese is, csakúgy, mint beosztottai, vezetőtársai, szükség esetén egyéb munkakapcsolatai is. A felmérés célja a vezetői hatékonység mérése és fejlesztése. A felmérés kihangosíthatja a vezetők, partnerek által meglátott esetlegesen fejlesztendő területeket, vagy azt is, hogy miben szeretnének a munkatársak változásokat, vagy milyen változás segítené a még hatékonyabb, eredményesebb közös munkát az értékelt vezetővel. 

 

A felmérésből kapott eredmények alapján a vezető jobban megismeri önmagát, ennek köszönhetően mind erősségeit, mind gyengeségeit nagyobb biztonsággal tudja használni, vagy fejleszteni – már ha arra adott munkakörben szüksége van. Az eredmény hozzájárul az értékelt személy mind szakmai, mind emberi fejlődéséhez, segítséget nyújthat új vezető kinevezésénél, szervezeti változások bevezetésénél, új csapattagok felvételénél, vezetői utánpótlás megtervezésénél, és számos egyéb esetben is. 

 

Ennél a módszernél az eredmény nem az értékelt személy önmagáról adott válaszai alapján dől el, hanem az általa alakított munkakörnyezet és az abban dolgozók, a külső megfigyelők, véleményalkotók visszajelzései alapján születik meg.